Задължителното месечно потребление или как вместо мрежовик станах продавач

Тази тема ще бъде табу в много презентации на мрежови компании. Доста партньори на мрежови компании при нейното стартиране ще направят всичко възможно да отклонят разговора в друга посока. Защо? Защото дълбоко в себе си съзнават и са наясно,че вместо мрежовици са се превърнали в ходещи продавачи. Да видим как е станало това.

 

Нека отново се върнем към някой сравнения между ФМ и по-известните  други продуктови МЛМ компании на българския пазар. Целта е да дадем  някои критерии за оценка, които хората без опит трябва непременно да знаят, преди да се включат  в предлаганата им МЛМ компания. Не защото има „добри“ и „лоши“ мрежови компании. В никакъв случай не твърдим това, напротив, твърдо заявяваме, че няма такова деление. Щом една мрежова компания е на пазара, а в болшинството от случаите, в международния пазар, тя няма как да съществува, ако не предлага качествен  продукт и компенсационен план, който да стимулира  своите дистрибутори. Както се казва „всеки влак си има своите пътници“, защото ако е няма пътници, няма да има и влак…  Въпросът е да имаме предварително ясни критерии за да  изберем „нашия“ влак, който ще ни  доведе до осъществяването на „нашите“ цели, на „нашите“  мечти, а не целите и мечтите на презентиращия.  Искаме просто да спрем непрекъснато увеличаващия се поток от разочаровани хора в България, които вярват на прекрасните презентации  и без опит и ясни критерии за оценка набързо се „качват на първия предложен им влак“. В презентацията  всичко е ясно казано – купуване на  скъпия стартов пакет, бързо изграждане на екип, бързи и големи пари, бързо признание, лидерите са тези и тези, получават по толкова…Трябва им време, за да разберат, че точно тези прекрасните продукти не винаги са в желанията, предпочитанията , в „дневния ред“ на огромното болшинството от хората. Разбират, че не само в презентацията, а и дълго време след това се премълчава т.н. „активност“, „месечно потребление на собствен код“, което се оказва значително – 100, 130, 1100, 1320 лв. И ако някой  лично все пак реши да продължи напред, скоро разбира, че в обществото и в обкръжението му  броят на ентусиастите  като него, които при тези условия, искат  да се включат в екипа е отчайващо малък.  И дори да се включат, просто не работят, не правят активност 1 360 лв. за да получат комисионна от 20, 50, 100 дори повече лева. И какво остава – просто „слиза от  влака“ Ежедневно много разочаровани хора в България вземат такова решение да „слязат от влака“. Те не просто са излъгани за „много и бързи пари“. Те дори не разбират какво е това мрежов маркетинг, остават с невярна и объркана представа и повече не искат и да чуят за представяне на каквато и да е мрежова компания. Така остават завинаги извън една чудесна индустрия, която може да им донесе финансово и духовно благоденствие. Тази статия е точно за тези хора, както и тези, на които им предстои да им бъдат направени презентации за „бързи и лесни пари, за бързи милионери“.

Ето няколко въпроси, които непременно трябва да си изясним при представянето на една мрежова компания, за да разберем дали това е „нашият влак“  и  точно къде може да стигнем с него.

1.Компанията производител  ли е на продуктите, които предлага или ги купува? Ако  ги купува, в презентацията непременно ще се говори със суперлативи  за надеждността  на производителите , които дълги години за гарантирали високо качество и ниска себестойност на производството си. Изводът обаче е, че въпреки добрите намерения на компанията, няма как да има сигурност в политиката и по отношение качество, цени и асортимент, доколкото тя е зависима от самите производители.

ФМ е производител на цялата гама от предлаганите  продукти. Има не само необходимите производствени мощности, но и голяма база за развойна дейност и непрекъснато въвеждане в производство на нови и иновативни като качество и предназначение собствени продукти.

 2. Логична ли е цената на т.н. „стартов“ пакет. Наистина ли всичко, което влиза в него подпомага партньора за бързия му старт в бизнеса или компанията просто „пробутва“ част от продуктите на новите дистрибутори. Наистина закупуването на определен от компанията списък от хранителни добавки и козметика, влизащи в стартовия пакет  за „скромната“ сума от 720 лева, просто да се ‚опитат продуктите“  на самият старт към големите пари, едва ли подпомагат с нещо стартиращият. Може би само с това, че с тях той става „здрав и красив‘, каквито трябва да бъдат бъдещите милионери. И ако закупуването на подобен пакет не е проблем за него, както се казва, ‚един път се става милионер“, все пак той трябва да има еднозначен отговор какви са очакванията му да намери хора, които с лекота да направят същото, за да се качат на този влак.За да бъдем справедливи, в тази компания има и опция за безплатна регистрация само за клиенти, които нямат право да развиват бизнеса. Но клиентът закупува продуктите не с 30 % отстъпка, а само с 15 %, докато реши все пак да даде 720 лева и се „ъпгрейдва‘ до 30 %. До тогава 15 % от неговите покупки отиват към спонсора, човекът качил го на този влак. Тук не е задължително непременно да се правят  свободни асоциации,  от рода да речем „натопи другарче“. Просто такъв е компенсационния план. Има и друго решение. Просто се отказва от 30%  и „слиза от влака“  и не иска да чуе за МЛМ, без да е разбрал големите предимства на тази индустрия.

Във ФМ също има  опцията за безплатна регистрация на хора, които искат да бъдат само потребители. След регистрацията  те веднага, без допълнителни условия получават цялата отстъпка,  както е при всички останали дистрибутори.Това е едно страхотно предимство на тази компания в сравнение с много други.

Стартовите пакети във ФМ са три и по избор на новия дистрибутор:

– пакет от 20 лв. Той съдържа  комплект от 20 тестера на най-употребяваните парфюми на фирмата в над 40 страни по света /всеки тестер има единична цена 0,65 лв/ и три каталога на продуктите /тяхната единична цена е 4 лв,/

–   пакет от 50 лв. Съдържа комплект от 100 тестера/общата им цена е 65 лв/ и три каталога;

–   пакет  от 85 лв. Съдържа 150 тестера /тяхната общ цена е 97.50 лв/  и трите каталога.

Очевидно не става въпрос за  „пробутване“ на продукти, а предлагане на действително необходим, полезен и достъпен като цена инструмент за качествено предлагане на парфюми. Освен парфюми компанията предлага огромен брой други продукти от две категории – козметика и продукти за дома. В стартовият пакет няма продукти от тези две категории, които просто „трябва да се опитат‘ за по-ефективен старт. Всеки е свободен сам да реши кога да пробва и да се убеди в качеството на продуктите.

3.Каква е „месечна активност“ и  стимулира ли тя реално развитието на бизнеса? Опитът показва, че активност от порядъка около 100 и повече лева няма как да стимулира първите стъпки към изграждане на екип. Логично се започва с регистрацията на един човек.Това е първоначалният екип, оттам започват всички, за да се достигне  до стотици или хиляди партньори. Разбираемо е, че и комисионните започват от нула и постепенно нарастват,  за да достигнат до десетки или стотици хиляди лева. А  дотогава…Да имаш  задължителна активност от 100 лева, за да вземеш първоначални комисионна  от порядъка на 20 – 30 лв? А ако тази активност е 130, 1100 или 1320 лв,, реалната „активност“  в известни мрежови компании действащи у нас.Да закупуваш ежемесечно хранителни добавки и козметика за такива суми. Много хора ежедневно се качват и на такива влакове. Истината е, че почти толкова  ежедневно и слизат от тях, по различни ясни и неясни причини. Много пъти с тягостни чувства на обърканост, вина, че са неуспешни или с негодувание, че са излъгани и използван. Има и нещо общо за всички тях и за съжаление то е, както вече го изтъкнахме по-горе, че не искат повече да чуват за  МЛМ.

Във ФМ месечната активност е около между 35 и 38 лв, в зависимост от продуктите, с които   трябва да се достигнат 50 точки.  Не става въпрос за хранителни добавки и скъпа иновативна козметика. Продуктите са в три групи. 150 различни истински сертифицирани парфюми с основа качествените етерични масла на най-големият им производител  в света. Повечето от тях са аналог на най-популярните съвременни „маркови“ аромати в света. Втората група са продукти  за поддържане на личната хигиена и хигиената на дома – шампоани за коса и тяло, автършейв и дезодоранти, пяна за бръснене, кремове и балсами за лице и тяло, миялни и перилни препарати, стотици отделни артикули. Третата група е ежедневна качествена козметика, която се ползва от огромната част от населението. Логичният въпрос и тук е голяма или малка е тази активност. Нека  приемем едно  домакинство само от един човек. Ако  той  наистина купува само от фирмата необходимите му за месеца парфюми, козметика и продукти за личната му хигиена и хигиената на жилището, ще му стигат ли 35 лева за тях. А ако домакинството е от 3 или 4 човека. Явно е, че 35 лв. за месеца просто няма да им стигнат. Очевидно е, че и с месечната активност условията във ФМ са балансирани, логични и в полза на дистрибуторите.

4. Един от най-важните въпроси след като се запознаете с продуктите на компанията е да видите на какъв процент от населението можете да ги предложите? В случай,че тези продукти не са в потребителската кошница на 90% от хората, ясно е,че се изправяте пред сериозен проблем – как да ги поставите там и да убедите клиента, че без тях е направо мъртъв? Все пак вашата цел е да изградите голяма група от лоялни клиенти на компанията. Логично е да се запитате : От какво ще печеля повече – от баничарница пред която винаги има опашка или от празен МОЛ в който никой не влиза, защото цените не са му джоба, а за съществуването на такива продукти дори не подозира?

5.Други нелогични пречки, които затрудняват бизнеса на дистрибуторите

Има МЛМ компания в България, която изисква минимална единична покука не по-малка от 89 лв. Защо точно 89 лв, а не да речем 98лв, никой не ти обяснява. Политика на компанията, така е записано и в компенсационния план. Минаваш случайно или неслучайно край офиса и решаваш да си купиш една паста за зъби, едно кремче,  хранителна добавка или просто имаш поръчка от твой клиент за 1 литър гел от Алое вера. Да „ама не“ както се казва. Трябва да купиш допълнителни продукти, които в момента просто не ти трябват, за да направиш възможната покупка от 89 лв. И понеже няма как да постигнеш точната сума от 89 лв. реално купуваш продукти винаги надвишаваща тази сума.. Някои се качват и на  този влак, Други слизат. Казват, че не чувстват уважение и респект към тях от самата фирма. Някак си не приемат при толкова МЛМ компании в България тази  минимална покупка от 89 лв. и месечна активност от 1320 лв. Други  дистрибутори от тази фирма обаче, като „мантра“ повтарят  казаното в няколкото рекламни клипове на фирмата – „Това е най-добрата бизнес възможност в света‘. И си вярват…..

Вече повече от година у нас се установи една нова МЛМ компания с продукти за „здраве и красота“.Месечната активност там са „скромните“ 100 лв. От скоро тази „международна и транс-континентална“ компания „реши“ само за България първите 50 лв. от комисионната да се изплащат с продукти на компанията /разбирай изостанали и трудно продаваеми продукти с изтичащ срок на годност; така де, няма да ги хвърляме/. Подобни продукти в други компании колкото щеш, но нашите са по-по-най и затова, че купуваш всеки месец от тях за 100 лв. и ако имаш комисионна, ето ти продукти още за 50 лв. месечно. Защо да ти даваме пари, като ползваш нашите супер китайски продукти. Другият „хит“ на фирмата е, че изключителната им козметика е база животински продукти. Намазваш си лицето с крем на база овча плацента и кожата ти е „опъната и добре захранена“. Като на малко, сладко и мило агънце. Някъде в наредбите пише, че в Европейския съюз козметиката на животинска основа е абсолютно забранена. Очаква се да се приемат жестоки рестрикции срещу козметика и хранителни добавки китайско производство. Само че нашите чиновници просто не знаят, че България е страна членка на съюза. И докато „разберат“ този не толкова известен факт, ще продължават да допускат тези продукти у нас, както и досега. Кога ще свърши тази „далавера с незнанието“ не е ясно, но няма как да продължи дълго. Какво ще стане с хората, които са се качили и все още не са слезнали, не е ясно. Не е ясно и за тези, които  продължават да се качват на този влак. Важното е бързо да станат „красиви, здрави и богати“, защо да се напъват да мислят, сравняват  и разсъждават. Има и допълнителна оптимистичната нотка в този ситуация –  пиенето на една „студена вода“  си е едно напълно здравословно и безплатно занимание.